Julens ABC för 10-15 år
Här hittar du förklaringar och beskrivningar av julens traditioner i alfabetisk från A-Ö, från advent till öl
Taggar: festseder, högtider, högtidsseder, julen, julseder, traditioner
Här hittar du förklaringar och beskrivningar av julens traditioner i alfabetisk från A-Ö, från advent till öl
Taggar: festseder, högtider, högtidsseder, julen, julseder, traditioner
Klassiska jultexter i fulltext, här hittar du bland annat dikten "Tomten" av Viktor Rydberg, texter av Selma Lagerlöf och några av kung Carl XVI Gustafs årliga jultal. Projekt Runeberg har samlat klassiska jultexter i ett fulltextarkiv för klassisk nordisk litteratur. Det finns även artiklar om julen från Nordisk familjebok.
Taggar: digitala bibliotek, dikter, högtider, julen, julseder, litteratur, lyrik, poesi, skönlitteratur, textarkiv, traditioner
Välgjord, intressant och rolig kalender om de svenska jultraditionerna, som ur kemisk synpunkt är fascinerande och intressanta. Läs om kryddor, lutfisk - "den mest alkaliska rätt som existerar" - julgranen, stearinljus, tomtebloss och glögg.
Taggar: adventskalendrar, festseder, högtider, högtidsseder, julen, julkalendrar, julseder, kemi, traditioner
Gillar du att äta semla? Vet du hur länge vi har ätit semlor i Sverige? På Nordiska museet finns en kort artikel om fettisdagen och semlans historia.
Taggar: fastlagsseder, festseder, högtider, högtidsseder, recept, semlor, traditioner
Lär dig mer om semlor! Den här texten finns på Sara Lövestams blogg. Hon är författare och har varit lärare i Svenska för invandrare (SFI).
Taggar: fastlagsseder, festseder, högtider, högtidsseder, semlor, traditioner
Nordiska museets webbplats är innehållsrik. Här finns sidor om museets utställningar, byggnadshistoria och en hel del annan kulturhistoria. Här finns också en avdelning för skolan med studiehandledningar med mera.
Taggar: Norden, högtider, kulturhistoria, museer, seder, traditioner