Tipsa oss

Har du ett bra tips på en länk? Tipsa oss

Nyhetsflöde (RSS)

Få senaste nytt direkt till din webbläsare, intranät eller webbplats.
Se alla nyhetsflöden.

Övrig teknik : 62 träffar



Sortera på:

RSS Prenumerera på nya länkar (Teknik)

Fakta om guld

Fakta om guld  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

På den här sidan hittar du fakta om metallen guld och var man kan hitta guld, samt en beskrivning av hur man vaskar guld och vilken utrustning som kan behövas. Informationen och webbsidan tillhör ett företag.
Taggar: guld

Jernkontoret

Jernkontoret  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Jernkontoret är den svenska stålindustrins branschorganisation. Under fliken "Ladda hem & beställ" finns en bildbank och videofilmer som handlar om svensk stålindustri och stålproduktion.
Taggar: järn, metaller

Järnriket -Tvåtusen år av järnhantering i Gästrikland

Järnriket -Tvåtusen år av järnhantering i Gästrikland  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

I Gästrikland finns järnbruk, stålverk, smedjor, gruvor, bergsmansgårdar och förhistoriska fyndplatser från 2000 års oavbruten järnhantering. Med avstamp i järnålderns historia kan du läsa om människorna som gjorde järnbruket möjligt. Länsmuseet Gävleborg står bakom webbplatsen Järnriket.
Taggar: Bergslagen, Gästrikland, Gävle, industrihistoria, järn, järnåldern, järnbrukshistoria, järnframställning, lokalhistoria

En kort Vallonhistorik

En kort Vallonhistorik  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Vallonerna har sedan mycket lång tid tillbaka sitt hemland i södra och sydöstra Belgien och i angränsande delar av Frankrike. Webbsidan handlar om vallonernas invandring till Sverige och hur de utvecklade järnhantering och smide i Bergslagen. Här finns också fakta och länkar till olika vallonbruk. Gjord av Sällskapet Vallonättlingar.
Taggar: bergsbruk, industrihistoria, järn, järnbrukshistoria, valloner, vallonsmide

Vallonbruken i Roslagen

Vallonbruken i Roslagen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Vallonsmidet pågick från tidigt 1600-tal till en bit in på 1900-talet. Här finns en karta över alla vallonbruk i Roslagen, till exempel Dannemora gruvor och Österbybruk. Du hittar även information om bruken och för en del av dem, en kort historik och litteraturlista.
Taggar: Roslagen, Uppland, bergsbruk, industrihistoria, järn, järnbrukshistoria, lokalhistoria, valloner, vallonsmide

Häfla hammarsmedja

Häfla hammarsmedja  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Häfla hammarsmedja ligger i norra Östergötland och grundades redan på 1600-talet. Idag är platsen ett industrihistoriskt minnesmärke över svensk järnhantering. Webbplatsen är gjord av Stiftelsen Häfla Hammarsmedja.
Taggar: Östergötland, industrihistoria, järnbrukshistoria, järnframställning, lokalhistoria

Finspång - brukshistoria

Finspång - brukshistoria  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Orten Finspång i norra Östergötland har en rik brukshistoria. Läs om kolning, gruvdrift och om hur befolkningen levde. Läs också om Christopher Polhem som försökte installera en vattenpump i storgruvan.
Taggar: Östergötland, Christopher Polhem, Polhem, Christopher, arbetsliv, bergsbruk, gruvbrytning, gruvor, kolning

Flammys brandskola

Flammys brandskola  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 7-12 år

Ett spel om hur man släcker elden, skyddar sig och larmar om det börjar brinna. När du klarat spelet kan du skriva ut ett diplom. Spelet är gjort av Brandskyddsföreningen. Flash Player behövs på datorn.
Taggar: bränder, brandsäkerhet, brandskydd

Ellie och Jonas lär sig om eld (film)

Ellie och Jonas lär sig om eld (film)  Webbplatsen har innehåll på Svenska upp till 9 år

Se en film om Ellie och Jonas som får lära sig mer om eld och brandsäkerhet. Det finns även en lärarhandledning. Materialet är gjort av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Taggar: bränder, brandsäkerhet, brandskydd

Svenska Brandskyddsföreningen

Svenska Brandskyddsföreningen  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Denna organisation arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Här finns information om brandsäkerhet och om olika normer och riktlinjer. Du hittar också råd om hur du brandsäkrar hemmet och vad du ska göra om det börjar brinna.
Taggar: bränder, brandsäkerhet, organisationer, skolan

Avloppsguiden

Avloppsguiden  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här finns nästan all tänkbar information man kan få tag på om avlopp och att anlägga eget avlopp. Lär dig om olika typer av avlopp, avloppsteknik, avloppsrening, övergödning, giftiga ämnen i avloppsvatten, vilka lagar och regler som gäller, med mera.
Taggar: avloppsanläggningar, avloppsledningar, avloppsrening, avloppsteknik, avloppsvatten, miljövård

Plastinformation

Plastinformation  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här får du reda på hur plast används i olika produkter och hur detta material kan återvinnas. Här finns också tidskriften Allkemi för elever i årskurs 7-9, som innehåller mycket information om kemi och plast. Bakom sidan står IKEM som är en förening för företag inom plastindustrin.
Taggar: återvinning, kemi, plaster, tidningar, tidskrifter

Avlopp - Naturvårdsverket

Avlopp - Naturvårdsverket  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här kan du läsa Naturvårdsverkets information om avlopp och avloppsvatten - avloppsregler i Sverige, miljöpåverkan, alternativ avloppshantering med mera.
Taggar: avloppsanläggningar, avloppsledningar, avloppsrening, avloppsteknik, avloppsvatten, kretsloppssamhället-miljöfrågor, miljöfrågor, miljövård, vattenrening, vattenvård

Vattenskolan

Vattenskolan  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-12 år

Följ med grodan Kai på hans resa och lär dig mer om vattnets kretslopp! Avsluta med att testa dina kunskaper i ett quiz. Bakom sidan står Svenskt Vatten. Det finns även lärarmaterial.
Taggar: avloppsrening, miljöfrågor, miljövård, vatten, vattenrening, vattenvård

Vattnets väg från råvatten till kran

Vattnets väg från råvatten till kran  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

En film som visar hur råvatten hämtas från olika vattenkällor ute i naturen, renas för att bli dricksvatten och till slut hamnar i ditt glas.
Taggar: vatten, vattenrening, vattenvård

Skånska vattentornssällskapet

Skånska vattentornssällskapet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 15 år

Här finns texter om Skånes vattens- och avloppstekniska historia. Det finns även mängder av bilder och texter om vattentorn, akvedukter och andra vattenanläggningar i Sverige och utomlands. Skånska vattentornssällskapet är en förening för personer med specialintresse för vattentorn och annan VA-teknisk byggnation.
Taggar: Skåne, Sveriges historia, arkitektur, avloppsanläggningar, avloppsledningar, avloppsrening, avloppsteknik, avloppsvatten, byggnader, föreningar, organisationer, teknikhistoria

Vart tar bajset vägen?

Vart tar bajset vägen?  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Lär dig om vatten, vattenrening och hur avloppen fungerar. Följ vattnets väg ut ur avloppet i roliga spel. Du får även veta hur du kan hjälpa till att hålla vattnet rent genom att spola och städa rätt. FlashPlayer behövs på datorn.
Taggar: avloppsrening, avloppsvatten, kretsloppssamhället-miljöfrågor, miljöfrågor, miljövård, spel, vatten, vattenrening, vattenvård

Byggahus.se

Byggahus.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

På den här webbplatsen finns mycket information om hur man bygger hus och allt som rör detta. Här finner du artiklar om byggprocessen, men du kan även läsa om inredning, kök, värme, tomter, inköp, juridik, med mera. Du kan också fråga olika experter.
Taggar: byggnadsteknik, husbyggnad

Makeup effects

Makeup effects  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Läs och se på filmer om hur man gör vaxdockor, peruker och frisyrer under rubrikerna Gallery och The Art - med bilder och engelsk text. Lars Carlsson arbetar med sminkning och masker på GöteborgsOperan. Hans tidigare arbete finns kort beskrivet på svenska. Här presenteras bland annat maskörens och perukmakarens arbete.
Taggar: teater, yrken

Pepparkakshustävling

Pepparkakshustävling  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 13-15 år

Varje år ordnar ArkDes en tävling kring att bygga pepparkakshus på ett särskilt tema inom olika åldersklasser. Här finns information om årets vinnare med bilder på deras bidrag.
Taggar: arkitektur, julen, julseder, pepparkakshus, pyssel, recept

Unga Fakta TV

Unga Fakta TV  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 7-15 år

Här samlar webbplatsen Unga Fakta alla sina korta instruktionsfilmer, faktafilmer och spelfilmer. I filmen Goblin Wood (goblin betyder elakt troll) finns animerade figurer. Här finns även filmer som visar olika effekter och tricks vid animation. Du kan också se filmer om att skapa egna fossil och dinosaurier, om slöjdarbete och mycket annat.
Taggar: TV, animerad film, film, filmproduktion, filmteknik, pyssel

Dvolver

Dvolver  Webbplatsen har innehåll på Engelska för 7-12 år

Vill du regissera din egen film? Med Dvolver kan du göra en liten film i några enkla steg. Skriv repliker på svenska eller engelska eller på något annat språk. När du är klar kan du skicka filmen till en vän eller publicera den på en webbplats.
Taggar: berättande, digital storytelling, film, filmproduktion

Gratiskurser - Moderskeppet

Gratiskurser - Moderskeppet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Gratiskurser från Moderskeppet. Lär dig att fotografera bättra och att filma, redigera och undertexta video. Det finns också kurser i bildbehandlingsprogrammen Photoshop, Lightroom och Affinity Photo.
Taggar: digital bildbehandling, filmproduktion, fotografi, fototeknik, redigeringsteknik, video

Film för skolan

Film för skolan  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Är du intresserad av att arbeta med film, TV och medier i skolan? Här får du tips på filmer som passar att se när man arbetar med olika teman eller vid högtider och speciella dagar. Det finns även en introduktion till filmanalys och stödmaterial för eget filmskapande.
Taggar: TV, TV-program, animerad film, berättande, digital filmteknik, digital storytelling, föreningar, film, filmografi, filmproduktion, filmteknik, filmundervisning, källkritik, temaarbete, upphovsrätt

Voodoo Film

Voodoo Film  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En omfattande webbplats för alla som vill göra film, med en filmskola på nätet och länkar till resurser för filmskapande. Om man registrerar sig på sidan (gratis) kan man delta i ett forum och ställa frågor och diskutera.
Taggar: digital filmteknik, film, filmhistoria, filmproduktion, filmteknik, filmundervisning, redigeringsteknik, video

Årets bild

Årets bild  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Årets bild är Sveriges äldsta fototävling och har funnits sedan 1942. Här finns 15 olika tävlingsklasser, till exempel årets humorbild, sportbild, naturbild, bildreportage och porträtt. Det finaste priset är Årets bild där den bästa bilden väljs ut bland alla bilder.
Taggar: bilder, fotografer, fotografi, fotografier, fotojournalistik, tävlingar

Foto Lotten von Düben - Nordiska Museet

Foto Lotten von Düben - Nordiska Museet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

De äldsta kända fotografierna av svenska samer är från 1868 och 1871. De togs av Lotten von Düben under två resor i Lappland. På Nordiska museets webbplats kan du se bilderna och läsa om resorna, fotograferingstekniken och dåtidens syn på samerna.
Taggar: fotografi, historia, kultur, samer

Nobelpriset i fysik 2009

Nobelpriset i fysik 2009  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Nobelpriset i fysik delades 2009 mellan tre pristagare. Läs pressmeddelandet på svenska och populärvetenskaplig information på svenska (Pdf-fil). Charles K. Kao forskade om hur optiska fibrer kan leda ljus långa sträckor vilket utvecklat både internet och bredbandstekniken. Willard Sterling Boyle och George Elwood Smith har uppfunnit CCD-detektorn, som bidragit till att vi idag både kan fotografera och skicka bilder digitalt.
Taggar: bredbandskommunikation, digital fotografi, forskare, fototeknik, fysik, fysiker, informationsteknik, internet, nobelpris, nobelpristagare, telekommunikation, vetenskapsmän

Täljning - Unga Fakta TV

Täljning - Unga Fakta TV  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-12 år

Har du provat att tälja någon gång? I den här filmen visar en hemslöjdskonsulent hur du täljer en fin fågel. Det är viktigt att ha en bra täljkniv och en vuxen som är med, så tänk på det om du ska försöka tälja. Det går också bra att ställa frågor om slöjd och hantverk på Unga Fakta. Flash Player behövs för att se filmen.
Taggar: hantverk, slöjd, täljning, träslöjd

Slöjdportfolio - Sök slöjdalster

Slöjdportfolio - Sök slöjdalster  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 7-15 år

Här kan du söka fram tusentals bilder på elevers arbeten i trä- och metallslöjd och i syslöjd! Prova till exempel att välja kategori "trä" och skriva in ordet "lampa". Väljer du kategorin "återbruk" ser du saker som skapats genom att återvinna material.
Taggar: återvinning, bilder, hållbar utveckling, handarbete, slöjd, textilslöjd, träslöjd

Slöjden i skogen

Slöjden i skogen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Är du intresserad av träslöjd? Här kan du lära dig att slöjda i olika träslag, om olika träd och träslag, verktyg och om olika tekniker som att tälja, såga, klyva och slipa. Sveriges hemslöjdskonsulenter står bakom informationen.
Taggar: hantverk, hemslöjd, skogar, slöjd, täljning, trä-materiallära, träd, träslöjd

Verktygsväggen - din digitala slöjdsal

Verktygsväggen - din digitala slöjdsal  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Här finns inspirerande filmer om trä- och metallslöjd. Sidan är skapad av en slöjdlärare i Stockholm.
Taggar: slöjd, träslöjd

Sälgpipa och rönnpipa

Sälgpipa och rönnpipa  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

På våren när löven är stora som musöron och saven börjar stiga är det dags att tillverka en sälgpipa. Sälg eller rönn är lämpliga träslag att arbeta med. Men hur täljer man en sälgpipa? Här finns en detaljerad beskrivning och du kan också lyssna på hur en sälgpipa låter.
Taggar: musikinstrument, slöjd, täljning, träslöjd, våren

First Palette

First Palette  Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Tips och steg-för-steg beskrivningar på engelska med bilder som visar hur du kan tillverka olika saker av papper, till exempel en sol, sjöstjärna eller fiskar av papper och burklock. Det finns också mallar som du kan skriva ut.
Taggar: handarbete, pappersslöjd, pyssel, slöjd

Roto-Copter

Roto-Copter  Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

En enkel och bra beskrivning på hur man bygger en helikopter av papper. Dessutom finns frågor och förklaringar till hur tekniken fungerar för att en helikopter ska kunna flyga i luften.
Taggar: flygplan, flygteknik, pyssel

Pyssel - Unga Fakta

Pyssel - Unga Fakta  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 7-12 år

Lär dig att vika papper till fina figurer (origami), hitta förslag på lekar, tärningsspel och roliga saker att tillverka. Lär och upptäck samtidigt som du pysslar, till exempel om dinosaurier!
Taggar: lekar, pyssel, spel, tärningsspel

Skapligt enkelt - pysselsida

Skapligt enkelt - pysselsida  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Här får du en massa pysseltips som du kan göra själv utan att det behöver kosta så mycket.
Taggar: pyssel

FuturEnergia

FuturEnergia  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Danska Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Finska Webbplatsen har innehåll på Franska Webbplatsen har innehåll på Italienska Webbplatsen har innehåll på Spanska Webbplatsen har innehåll på Tyska från 10 år

Lär dig spara på energi och miljö genom att använda lätta plastmaterial. Här finns även chattar om miljö där man kan fråga en expert, tävlingar och aktiviteter för skolklasser. Webbplatsen är ett samarbete mellan Europeiska skoldatanätet och en förening för europeiska plastråvarutillverkare.
Taggar: energi, energiförbrukning, energiförsörjning, hållbar utveckling, miljö, miljöfrågor, plaster

Miljöfordon.se - Sveriges miljöbilsportal

Miljöfordon.se - Sveriges miljöbilsportal  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

En webbportal om olika typer av miljöbilar - elbilar, elhybridbilar, etanolbilar och gasbilar. Du kan läsa om dessa typer av bilar, om miljövänliga bränslen och göra jämförande kalkyler kring bränslekostnader, miljö, säkerhet, ekonomi med mera. Webbplatsen är ett samarbete mellan Stockholms, Göteborgs och Malmö stad.
Taggar: bilar, bränslen, motorfordon, trafik

Allkemi - Ungdomsmagasin om Kemi

Allkemi - Ungdomsmagasin om Kemi  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Allkemi är en tidskrift för ungdomar om forskning och utveckling inom kemiområdet. Tidningen ges ut med två nummer per år. Du kan läsa alla nummer från år 2013 och framåt i pdf-format, eller så kan du beställa en gratis prenumeration. Innovations- och kemiindustrierna i Sverige ger ut tidskriften.
Taggar: kemi, kemisk teknik, kemiundervisning, tidskrifter

Margarin

Margarin  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Margarin är ju ett livsmedel som många använder i stället för smör. Men hur tillverkas margarin och vad innehåller det egentligen? Sveriges konsumenter i samverkan står bakom detta omfattande faktablad.
Taggar: konsumentupplysning, livsmedel, livsmedelstillverkning

Kolning

Kolning  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 13-15 år

Kolning är en teknik man började med för 6000-8000 år sedan, i samband med metallutvinning. Lär dig mer om milan, redskapen och hela kolningsprocessen! Texten är skriven av K-G Lindblad och finns på Institutet för Forntida Tekniks sidor.
Taggar: forntiden, kolning, teknikhistoria

Statens Haverikommission

Statens Haverikommission  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Statens haverikommission informerar om pågående haveriutredningar. Man utreder vad som gått snett i militära flygolyckor och olyckor inom flygtransporter, sjötransporter och järnvägstransporter, samt olyckor i gruvor, kemiska industrier, kärnkraftsolyckor och medicintekniska olyckor.
Taggar: flygtrafik, gruvor, haverier, järnvägar, kärnkraftsolyckor, olyckor, säkerhet, sjöfart, spårvägstrafik, statliga myndigheter

Kemikalieinspektionen

Kemikalieinspektionen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Kemikalieinspektionen arbetar för att vi skall få en giftfri miljö. De informerar om kemikalier, exempelvis klassificering och märkning av kemikalier, lagar och regler kring kemikalier. Här finns databaser över olika kemiska ämnen. Under Frågor och svar kan du läsa om bekämpningsmedel och biocider. Svåra ord på webbplatsen finns förklarade i en ordlista. Det finns även en Pdf-fil om kemikalier i barns vardag.
Taggar: bekämpningsmedel, kemi, kemikalier, kemiska hälsorisker, lagar, miljö, regler

Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI)

Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI)  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet är en intresseorganisation för företag inom oljebranschen. Här finns information om SPBI, samt statistik och fakta om oljemarknaden, särskilt skolmaterial, med mera. Aktuella pressnyheter inom området finns på både svenska och engelska.
Taggar: bränslen, energiförsörjning, energikällor, fossila bränslen, institut, olja

Vad är torv?

Vad är torv?  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Här kan du lära dig mer om torv, vad det är och hur den används. Fakta om hur torven bildas, hur den skördas och vad den består av. Bakom webbsidan står Branschföreningen Svensk Torv.
Taggar: bränslen, energiförsörjning, energikällor, fossila bränslen

Tändsticksmuseet i Jönköping

Tändsticksmuseet i Jönköping  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Tyska från 13 år

Om världens enda tändsticksmuseum. Här kan man läsa korta historietexter om tändstickor, eld, industrialismen, Ivar Kreuger, hantverkare, barnarbete, med mera. Du kan även ställa frågor och titta på etiketter från gamla tändsticksaskar.
Taggar: barnarbete, industrihistoria, museer

Alfred Nobel

Alfred Nobel  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Det var år 1864 i Vinterviken, Stockholm som Alfred Nobel startade och lade grunden till sitt världsomspännande företag. På dessa privata webbsidor hittar du en fyllig och illustrerad berättelse om detta. Dessutom finns information om Alfred Nobel själv.
Taggar: Alfred Nobel, Nobel, Alfred, industrihistoria, uppfinnare, uppfinningar

Robotar

Robotar  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Här finns bilder och filmklipp som visar olika små robotar som man faktiskt kan bygga själv. För att se filmerna behöver du Real Player eller annan mediaspelare på datorn.

Vågkraft

Vågkraft  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du med hjälp av en flash-animation lära dig om om hur vågkraft fungerar. Ett vågkraftverk använder vågornas rörelser som energikälla. Flash Player behövs i webbläsaren.
Taggar: energi, energikällor

Animated engines

Animated engines  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Animationer visar hur olika motorer fungerar - bilmotorer, flygmotorer, b�tmotorer och ångmotorer. Vet du hur en 4-taktsmotor, dieselmotor, 2-taktsmotor eller wankelmotor fungerar? Vad är en förbränningsmotor?
Taggar: båtar, bilar, flygplan, flygteknik, lok, motorer, tåg, teknik

Frågor och Svar om geoenergi, energiborrning och värmepumpar

Frågor och Svar om geoenergi, energiborrning och värmepumpar  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

På Svenska Borrentreprenörers Branchorganisations webbplats, finns denna sida med vanliga frågor och svar om geoenergi, i form av bergvärme, energiborrning och värmepumpar.
Taggar: energiförsörjning, energikällor, värmepumpar

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen - SKVEP

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen - SKVEP  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Hos Svenska Kyl & Värmepumpföreningen får du beskrivningar av och teknisk information om olika typer av kylapplikationer och värmepumpar för berg, jord, luft och vatten. Du kan också läsa om utbildning och yrken inom kyl- och värmepumpbranschen.
Taggar: energiförsörjning, energikällor, föreningar, organisationer, värmepumpar

Nano you - Nano for youth

Nano you - Nano for youth  Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Franska Webbplatsen har innehåll på Italienska Webbplatsen har innehåll på Spanska Webbplatsen har innehåll på Tyska från 10 år

En webbplats om nanoteknik, för ungdomar 11-18 år. Här finns fakta och filmer och under rubriken "Play nano" finns spel och aktiviteter. Det finns även lärarsidor och en lärarblogg. Flash Player behövs i webbläsaren. Sidan är ett samarbete mellan Europeiska Skoldatanätet och Barcelona Science Park.
Taggar: spel

Nobelpriset i fysik 2010

Nobelpriset i fysik 2010  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Nobelpriset i fysik 2010 delades ut till Andre Geim och Konstantin Novoselov. De fick priset för sin upptäckt av grafen, ett helt nytt material som leder elektricitet och värme mycket bra. Grafen är kol i mycket platt form med många bra användningsområden inom fysik, teknik och elektronik. Läs pressmeddelandet på svenska.
Taggar: elektronik, forskare, fysik, fysiker, kol, materiallära, nobelpris, nobelpristagare, vetenskapsmän

Historical locks

Historical locks  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

En kunskapsbank för alla låshistoriskt intresserade. Lär dig om lås och nycklar från alla tider, till exempel vikingatiden, och från många platser i världen, till exempel Sverige, Italien (Rom) och Kina.
Taggar: Christopher Polhem, Polhem, Christopher, brott, samlarverksamhet, smide, straff, teknikhistoria, uppfinningar

Fröken Ur

Fröken Ur  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Fröken Ur är en talande maskin och Sveriges gemensamma verktyg för att mäta tid och ställa klockan rätt. Förr fanns Fröken Ur hos Telia. Idag finns maskinen hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP). Här kan du läsa om tekniken bakom Fröken Ur och se om din egen klocka går rätt.
Taggar: klockor, tid, tidmätning, ur

A Walk Through Time

A Walk Through Time  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Fakta om hur vi människor mätt tid på olika sätt genom historien. Allt från de tidiga uren till moderna mätningar av tid. Läs om de första kalendrarna, soluren och de första mekaniska klockorna som uppfanns under medeltiden. Även om hur tidszonerna kom till under 1800-talet.
Taggar: kalendrar, klockor, tid, tidmätning, ur

Namnlängden

Namnlängden  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Från och med 2001 har de svenska almanackorna en ny namnlängd. Många nya namn finns numera med. Här kan du läsa namnen i alfabetisk ordning och datumordning, du kan även få reda på vad namnen betyder.
Taggar: etymologi, förnamn, namn

The Earth Calendar

The Earth Calendar  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

En sajt med information om helgdagar i hela världen. Du kan söka på land, datum eller olika religioner. Klickar du på "Today-knappen" får du reda på vilka helgdagar som firas just idag över hela världen. För varje land finns det även en karta.
Taggar: almanackor, högtider, kalendrar, religion

Time Ticker

Time Ticker  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Här kan du se vad klockan är i olika delar av världen och hur tidszonerna ser ut.
Taggar: tid, tidmätning, tidszoner

Tid, almanackor, namn

Tid, almanackor, namn  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Länkar till sidor om namn, kalendrar, högtider, klockan och tidszoner i världen.
Taggar: almanackor, förnamn, högtider, kalendrar, namn, tid, tidmätning, tidszoner